ΠΕΤΡΩΤΑ

Στα Πετρωτά είχαν εγκατασταθεί Έλληνες τεχνίτες πέτρας από την Ήπειρο, οι οποίοι συμμετείχαν στην κατασκευή της γέφυρας του Μουσταφά Πασά στο σημερινό Σφίλενγκραντ. Μεγάλο μέρος της γέφυρας που σήμερα είναι αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από την UNESCO, κατασκευάσθηκε με πέτρα των λατομείων των Πετρωτών.

Η γέφυρα αποτελούσε τμήμα της οδού Via Diagonalis, είναι έργο του διάσημου Σινάν, και ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1529, λίγες ημέρες πριν από την πολιορκία της Βιέννης. Με την ολοκλήρωση της γέφυρας οι Τούρκοι για να ανταμείψουν τους τεχνίτες, τους παραχώρησαν τη χρήση των λατομείων. Συνεχίσθηκε η εξόρυξη δομικών λίθων και η παραγωγή χρηστικών αντικειμένων μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

ΛΙΘΟΞΟΟΣ

Μνημειακά και συνάμα προικισμένα με το σπάνιο γνώρισμα να ξεπερνούν τα όρια του χρόνου είναι τα γλυπτά του Σωτηρούδη. Ο καλλιτέχνης έχει ήδη κατακτήσει την ωριμότητα στην έκφρασή του, γιατί κατορθώνει πάνω απ’ όλα να προικίζει τα έργα του με εκείνη την ιδιωματική πνοή, που τα κάνει να κατοικούν το χώρο.

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ραγκάν
Ιστορικός της τέχνης-Τεχνοκριτικός